5 Ежедневни Навика На Успешния SEO Специалист

Голяма част от хората, занимаващи се с определен бизнес, рано или късно достигат до нуждата от SEO оптимизация на уебсайта им. След лутане измежду много специализарани в оптимизацията компании най-накрая се спират на една, която им вдъхва по-голямо доверие – веднъж ценово, а след това и като отношение. Едно обаче не се променя за доста дълъг период при търсенето на такива специалисти – нагласата към тях и това, което те всъщност правят. Да бъдеш добър SEO специалист не означава да четеш много или просто да анализираш, а и да действаш! В следващите редове ще разгледаме основните 5 навика, които съпътстват добрия SEO оптимизатор всеки ден.

Навик 1: SEO оптимизаторите четат SEO новини! Всеки ден!

SEO оптимизацията е една от индустриите, които се променят изключително интензивно. Вече почти всяка седмица се съобщава за нов ъпдейт на алгоритъм или нови тестове от страна на Гугъл. Специалист в областта на оптимизацията за търсачки не би могъл да се справя успешно с проектите си, ако не следи какво се случва на хоризонта на търсещите машини, трендовете в SEO индустрията, както и най-новите практики и техники. Липсата на информация е до някаква степен и липса на ноу-хау или база, върху която да се изгради собствено такова.

Ето защо ние от НетПрезента ви съветваме – не се доверявайте на SEO специалисти, които използват остарели техники за оптимизиране, докато Ви убеждават, че това са най-правилните подходи. Резултатите или по-точно липсата на такива, рано или късно, идват.

За щастие, вече има доста канали за информация онлайн, където дори неспециалист би могъл да добие представа за последните новости в областта на оптимизацията за търсачки. Нека разгледаме няколко от тях:

 

 • google-webmaster-centralGoogle Webmaster Central – Знаете ли, че Гугъл имат собствен блог ? И целта им не е да се представят като велика компания с най-новите си софтуерни продукти, а да помагат на уебмастърите и SEO специалистите да подобрят видимостта на уебсайтовете на клиентите си. Препоръчваме да преглеждате този блог поне веднъж седмично, за да добиете, макар и основна, представа за това какво се случва с търсачката Гугъл.
 • search-engine-land-logoSearch Engine Land – един от първите уебсайтове въобще в интернет посветен на темата оптимизация за търсачки. Сайтът е собственост на Marketingland и един от достоверните и качествени източници на информация за всеки, заинтересуван от дигиталния маркетинг.
 • seroundtableSearch Engine Roundtable – това е един от сайтовете, които отбелязват всичко, случващо се в сферата на SEO. Почти няма новост, която да не е отразена там. Авторите на уебсайта следят отблизо SEO новинарските потоци, Google Webmaster Central и дори профилите в социалните мрежи на влиятелните личности в SEO.
 • moz-logoMOZ – software, световно известна общност и блог за SEO и онлайн маркетинг. Почти няма човек, който се занимава с дигитален маркетинг и оптимизация и не е чувал за Rand Fishkin и неговият Whiteboard Friday. С изключителна артистичност и отлични презентаторски умения Ранд съобщава най-новото от света на SEO или резултатите от собствените тестове, който той, заедно с екипа си, е провел. Блогът или може би общността Моз е изключително полезна, както за SEO специалисти, така и за блогъри и собственици на бизнеси, които целят да постигнат по-добро присъствие онлайн. Без значение дали Ви трябват съвети за маркетинг със съдържание, копирайтинг, изграждане на входящи линкове, on-page/on-site оптимизация или дори оптимизация на фунията на продажбите – в блога на МОЗ можете да откриете доста полезна информация.

Съществуват ресурси и източници на информация в различни формати. Ние от НетПрезента следим и дълбоко ценим информацията от следните източници:

 • john mueller googleGoogle Webmaster Central с John Muller –  предоставя уникална възможност да зададете въпроси относно проблемите на Вашия уебсайт, директно към John Muller – Webmaster Trends Analyst в Гугъл и голяма ключова фигура в компанията. Почти няма хенгаутс срещи с него, които да не са полезни, тъй като участвате в дискусия и с други присъстващи, слушате техните въпроси и отговори, които могат да се отнасят и за Вашият проект. Съвсем като да отидете в офиса на Гугъл, за да Ви консултират по проблеми около Вашия уебсайт 😉
 • Search Video Recaps with Barry Schwartz – изключително информативни видеа, в които Barry Schwarz, блогърът зад уебсайта Search Engine Roundtable, съобщава най-новото в SEO и анализира последните промени около алгоритмите на Гугъл.
 • SEO by The Sea – един от любимите ни блогове, особено що се касае до анализа на патентите на Гугъл и семантичната оптимизация за търсачки. Автор на постовете е едно от най-големите имена в SEO – Бил Славски, който е собственик и управител на една от най-добрите агенции за оптимизация за търсачки и управление на репутацията онлайн – Go Fish Digital. В този блог бихте могли да откриете информация, която много други блогове или журнали или не отразяват, или спестяват по един или друг начин.
  Блогът, обаче, до голяма степен е за напреднали специалисти в оптимизацията, защото повечето статии са написани на изключително висок стил и понякога изискват препрочитане по няколко пъти, за да бъдат разбрани правилно.
 • SEO Powersuite Blog – това е блогът на един от първите софтуери за оптимизация за търсачки. Дълги, информативни, креативни и увлекателни статии, написани дори за хора, който тепърва навлизат в материята SEO.
 • https://davidamerland.com/ – Когато става дума за семантично търсене, няма как да не споменем и една от знаковите фигури – David Amerland. Блог постовете, книгите и видео разговорите с Дейвид, докато информират, те също и вдъхновяват, променят начина на мислене в позитивна посока и стратегиите, що се отнася до семантичното оптимизиране.

Навик 2: SEO специалистът следи постоянно какво се случва в analytics и ranking софтуерните инструменти.

seo-toolsГоляма част от псевдо SEO експертите или начинаещите такива считат, че веднъж натрупано ноу-хау работи за всички проекти. Това от своя страна води до пренебрегване на ползите, които софтуерните инструменти дават. Резултатът е само един – прилагане на остарели практики, които най-вероятно в един момент няма да имат и никакъв смисъл или ще влияят много слабо.

Качествените SEO специалисти имат ежедневния навик да анализират топ играчите в дадена бизнес ниша, внимателно разглеждат и анализират техните стратегии.  Основните цели на експертите е да извлекат най-доброто от конкурентите, да приложат техните вече работещи техники, и дори да ги доразвият в нещо още по-добро, както и да се възползват от слабите страни на конкурентите.

Навик 3: SEO специалистът действа, той не е само стратег.

actionВсеки би могъл да следи къде класират конкурентите му, да чете най-новата информация за SEO, но за разлика от този „всеки“, SEO специалистът действа. Няма смисъл да се трупа информация посредством софтуерни инструменти, ако не се знае как да бъде използвана.

Успешните SEO професионалисти бързо дефинират стъпките, които трябва да предприемат, на база информацията от анализите. Те си съставят структуриран и организиран план за действие и го следват.

Развитието на стратегии по цели дни е полезно, но ако не донесе резултати или не се приложат на практика онлайн, смисълът от тях се губи. Истинският SEO специалист знае как да развие проект и да го придвижи нагоре в класирането.

Освен всичко друго, SEO специалистите се занимават задълбочено и с маркетингови анализи. С тяхна помощ се презентира потенциалът на уеб проекта пред клиента, а чрез предишни успешни проекти се доказва, че SEO възвръща инвестициите в дългосрочен план, за разлика от много други канали на дигиталния маркетинг.

Други 2 показателя, по които ще познаете истинските SEO професионалисти са:

 • Съставянето на план за действие за уеб програмистите не уебсайта с подробни инструкции и обяснения.
 • Цялостен план за действие с времеви рамки, които се следват.

Навик 4: SEO специалистите развиват уменията си непрекъснато!

Независимо дали се опитват да подобрят качеството на съдържанието на даден уебсайт, неговият профил от входящи линкове, техническите си познания или умения за комуникация,  SEO специалистите не спират да усъвършенстват себе си и класирането на уебсайтовете им.

SEO е доста обширна професионална област, която изисква много умения и упорита работа. Лидери в професията са само хората, които не спират да работят упорито и последователно. Макар и да изглежда лесно отстрани, реално погледнато е трудно да „мислиш“ като Гугъл. Необходими са определени начин на мислене и нагласа, които се формират с времето и опита.

Навик 5: SEO специалистите тестват, непрекъснато!

seotestДа! Ако някога сте се чудили как те постигат успеха си, ето това е най-добрият отговор. Въпреки постоянния информационен поток от новини и последни практики, тенденции, информация около успешни проекти и тн., специалистите тестват. Те проучват сами за себе си ранкинг факторите и най-добрите техники във всяка една област. Никоя медия или блогър няма възможността да обхване всяка бизнес ниша, в която да опише работещите решения.

Ето защо, не се чудете, ако отворите уебсайта си, а там все още не се случва нищо! Просто оптимизаторът тества, набира ноу-хау специално за Вашата бизнес ниша и го трансформира в работещи решения за Вашия проект. Това няма как да се случи на момента, а изисква своето време, точно както на Вас Ви е необходимо време, за да постигнете успехи в бизнеса стъпка по стъпка.

 

По материали от: Search Engine Land

Споделете, ако ви допада постът:

No comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *