От юли 2018 мобилната скорост на зареждане ще има значение

Гугъл днес официално обяви, че от юли 2018 година започва да използва скоростта на зареждане в мобилна среда при класиране в мобилните органични резултати.

По думи на компанията хората все повече изискват да намират отговор на въпросите си чрез Google възможно най-бързо и това го показват редица изследвания. Екипът на Гугъл пояснява, че скоростта на зареждане се използва и сега, но този сигнал за класиране е фокусиран основно на база информацията и данните от десктоп търсенето. От юли 2018та обаче водещ ранкинг фактор при класирането става скоростта на зареждане при мобилното търсене.

Speed update-ът, както го наричат от Гугъл ще повлияе само страниците, които имат изключително ниска скорост и съответно предлагат некачествен user experience на потребителите си за малък процент от заявки за търсене. Ъпдейтът ще повлияе всички страници с такъв проблем, без значение какви технологии са имплементирани за създаването им.

Целите на търсене според фразата и релевантността на съдържанието са с по-голяма важност и много силен ранкинг сигнал, според Гугъл! Ето защо този ъпдейт би повлиял определени сайтове, но ако съдържанието им е с високо качество, те могат и да класират добре, въпреки по-ниската си скорост!

netpresenta скорост на зареждане

Google призовава програмистите да помислят върху това как производителността повлиява потребителското преживяване по страниците на уебсайта и да обърнат внимание на метриките за това като:

Макар да няма инструмент, който да показва с точност дали дадена страница е афектирана от ъпдейта или не,  Google предоставят някои инструменти, с които може да се провери производителността и качеството на една страница:

  • Chrome User Experience Report, a public dataset of key user experience metrics for popular destinations on the web, as experienced by Chrome users under real-world conditions
  • Lighthouse, an automated tool and a part of Chrome Developer Tools for auditing the quality (performance, accessibility, and more) of web pages
  • PageSpeed Insights, a tool that indicates how well a page performs on the Chrome UX Report and suggests performance optimizations

 

Освен официалните от Google инструменти, екипът на NetPresenta ви съветва да проверите страницата си и в някои от утвърдените в индустрията инструменти като Semrush, Ahrefs, DeepCrawl, Botify, Onpage.org, OnCrawl, Sitebulb и тн. Разбира се, винаги бихте могли да се допитате до нас, чрез услугата ни SEO одит на сайт, където ще можем да ви бъдем от полза, като проверим страниците, за които се съмнявате в проблеми.

Споделете, ако ви допада постът:

2 Comments. Leave new

Георги Манов
януари 19, 2018 9:20 am

Много полезно четиво! Ако разработвате уебсайтове и още не сте запознати, задължително отделете един ден. Браво!

Отговор
Дидо Григоров
януари 19, 2018 5:57 pm

Благодарим 🙂

Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *